Gezond & bewust eten in 2025

Gezond en bewust eten?

Er zijn zoveel ontwikkelingen op dit moment op het gebied van gezonde, verantwoorde en duurzame voeding. Wat zijn hypes en welke ontwikkelingen zijn blijvend? Welke richting bewegen we op en hoe kunnen we verantwoord eten daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk maken? Wie kan er beter antwoord geven op deze vragen dan experts uit de voedingsbranche. Samen met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër wierpen we een 360 graden blik op het onderwerp door in gesprek te gaan met o.a. een wetenschapper, een diëtist en een boer. We gingen op pad om een antwoord te vinden op de vraag: wat is gezond & bewust eten in 2025? Hiermee willen we jou inspireren, prikkelen en aan het denken zetten.

 

 

Samen met Isabel Boerdam gingen we op pad om antwoord te krijgen op de vraag: “Wat is gezond & bewust eten in 2025?”

Isabel is de oprichter van food & lifestyleblog De Hippe Vegetariër. Een inspirerend platform voor vegetariërs, flexitariërs en foodies, dat laat zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. 

Anneke Ammerlaan, Trendwatcher

“Een food hype is meestal een voorbode van veranderend consumentengedrag.”

Anneke Ammerlaan is een doorgewinterde trendwatcher op het gebied van voeding. Ze weet alles van bewegingen, hypes en veranderingen en vertelt over hoe de tijdsgeest altijd van invloed is op de bewegingen die er zijn. Een hype is volgens haar altijd een tegenreactie op iets wat ’te’ is, maar wel een belangrijke voorbode voor een verandering. Ze vertelt haar visie op gezondheid, keuzes en de voedingsindustrie.

Lees hier het hele interview

DAAN DE WIT, WETENSCHAPPER

“Gezond eten is zoals de oudste volken dat deden.”

Weet jij wat je eet? Journalist, schrijver en wetenschapper Daan de Wit ging zelf op onderzoek uit wat er nu eigenlijk op ons bord ligt. Hij bestudeerde twee jaar lang oude bronnen gecombineerd met nieuwe wetenschap en schreef op basis daarvan het boek Weet wat je eet. Hij deelt zijn visie op alle tegenstrijdigheden die er tegenwoordig rondom voeding heersen.

Lees hier het hele interview

 

Makkie Mulder, hoofdredacteur

“Eten is de social glue van deze tijd.”

Dag in dag uit is Makkie Mulder voor Delicious bezig met eten en de lekkerste recepten. Volgens haar is eten is de social glue van deze tijd. Het gaat om samen eten, proeven en genieten met familie en vrienden. Eet met gezond verstand en kies wat goed is voor je lijf, maar het moet ook vooral smaakvol en écht eten zijn. Delicious beweegt mee met de food ontwikkelingen in de receptuur die ze brengen en Makkie vertelt over haar blik hierop.

Lees hier het hele interview

 

GERJAN SNIPPE, BIOLOGISCH BOER

“Een beetje minder geeft vaak meer, juist ook bij het telen van groente.”

Met zijn bedrijf Bio Brass, een samenwerking met 3 andere telers, is Gerjan één van de grootste biologische telers van Nederland. Naar eigen zeggen is hij vooral boer. Maar dan wel een moderne. Zijn bedrijf heeft biologische teelt schaalbaar en efficiënt gemaakt. Bovendien reisde Gerjan zes weken de wereld rond om in gesprek te gaan met boeren om het vraagstuk more with less te belichten. Want hoe gaan we in 2050 9 miljard mensen voeden? Gerjan neemt de grond als uitgangspunt, en volgens hem moet je vooral je gezond verstand gebruiken.

Lees hier het hele interview

 

SARAÏ PANNEKOEK, SPORTDIËTIST

“Gezonde challenge: eet bij elke maaltijd groente.”

Saraï is een jonge en bevlogen sportdiëtist, die het haar persoonlijke missie maakt om duurzame voeding op de kaart te zetten. Als diëtist laat ze wetenschap en praktijk samen komen en brengt ze nuance aan in alle informatie die er is rondom voeding. Haar advisering richt zich op plantaardig, wholefoods en duurzaam, maar is altijd afhankelijk van de persoon en de omgevingsfactoren. De uitdaging is volgens haar om in de toekomst de grote massa in beweging te krijgen.

Lees hier het hele interview