Suikervrij

Vrij van geraffineerde suikers

Te veel suiker past niet in een verantwoorde levensstijl. Daarom is het onze missie om het volledige assortiment van de merken Smaakt, BioToday en RAW Organic Food vrij van geraffineerde suikers te produceren. Per product is bepaald: suikers verwijderen, suikers vervangen door ongeraffineerde alternatieven of product saneren. Onder vervangers verstaan wij: honing, ahornsiroop, graan- en  fruitstropen en kokosbloesemsuiker. Inmiddels zijn we goed op weg in deze transitie en is 97,5% van ons assortiment suikervrij-proof! Op naar de 100%.

Wat zijn geraffineerde suikers?
Door het raffineren van suikerbronnen worden allerlei mooie voedzame stoffen (zoals vitamines, mineralen, vezels) uit de suikerbron gehaald. Bij het consumeren van geraffineerde suikers put het lichaam deze essentiële stoffen uit haar eigen voorraad (reserves) om de suiker goed op te nemen en te kunnen verwerken. Deze reserves zijn bedoeld voor een goed functionerend immuunsysteem, de groei (bij kinderen), een goede stofwisseling, bloedcirculatie, etc. Door het eten van (te) veel geraffineerde suikers, ontneem je je lichaam dus van goede stoffen en sla je een groot deel energie op zonder dit te gebruiken. Bovendien worden geraffineerde suikers moeiteloos in het bloed opgenomen en geven daardoor een snelle energie impuls in plaats van een rustige constante energiestroom. Een constante stroom aan energie is prettiger voor het lichaam en minder belastend op de lange termijn.

Over verschillende soorten suikers

De Smaakspecialist streeft ernaar om ons assortiment vrij van geraffineerde suikers te produceren, met waar mogelijk volledig gezoet door de natuurlijk aanwezige suikers van de ingrediënten van het product of met ongeraffineerde suikers!

Ongeraffineerde suikers
Ongeraffineerde suikers zijn suikerbronnen hebben een veel korter raffinageproces doorstaan waardoor veel enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten behouden blijven. Suikerbronnen die wij als ongeraffineerde suikers definiëren zijn honing, ahornsiroop, (verschillende) fruit- en granenstropen en kokosbloesemsuiker.

Honing
+ Bron van vitaminen en mineralen, enzymen en aminozuren, antioxidanten (vitamine C, calcium, ijzer – verschilt per honing)
+ Bevat antibacteriële en antimicrobieel eigenschappen
Ahornsiroop
+ Bron van mineralen en antioxidanten (calcium, kalium, zink, ijzer, magnesium, B-vitaminen)
+ Lager suikergehalte (Laag GI)
Kokosbloesemsuiker
+ Bevat inuline (een onoplosbare, prebiotische voedingsvezel die de glucose opname in het lichaam vertraagt)
+ Bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten (B-vitaminen, zink, ijzer, calcium, kalium)

Van nature aanwezige suikers
Van nature aanwezige suikers zijn suikers (de mono- en disachariden) die van nature voorkomen in voedingsproducten zoals groente, fruit en zuivel. Deze producten bevatten tevens nog al hun van nature aanwezige vezels, eiwitten én enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Dit zijn volwaardige voedingsproducten.

Zijn geraffineerde suikers en van nature aanwezige suikers wel gezond?
Suikers, geraffineerd of niet en van nature aanwezig of toegevoegd, zijn én blijven suikers. Te veel suiker is nooit gezond, of deze nou geraffineerd zijn of niet. Onze lichamen hebben suiker nodig om te overleven, maar met mate natuurlijk. Wel kan je je lichaam helpen om suikers beter op te nemen en te verwerken door (een deel van) de geraffineerde suikers die je consumeert te vervangen door ongeraffineerde suikers of suikers die van nature aanwezig zijn in een product. Zo heeft je lichaam buiten de suiker in het product ook nog andere elementen (de vezels, eiwitten, enzymen,…) te verwerken waardoor de suiker langzamer wordt afgebroken en opgenomen. En zo kan je lichaam ook de juiste mineralen uit het product putten om de suiker te verwerken zonder dat deze mineralen uit je de reserves van je eigen lichaam geput moeten worden. Ons advies: suiker met mate!

 

Onze Toppers zonder geraffineerde suikers

Smaakt Conserven

Smaakt Conserven

RAW CACAO BITES

RAW CACAO BITES

BioToday fruities

BioToday fruities

BioToday Cookies

BioToday Cookies