Vegan

Vegan

Wat is vegan?
Een vegan, veganistische of plantaardige eetstijl houdt in dat er geen dierlijke producten worden geconsumeerd, zoals vlees, vis, eieren, honing of zuivel. Het assortiment van de Smaakspecialist is naast biologisch ook voor meer dan 90% vegan (plantaardig). Hiermee maken we een (meer) plantaardige eetstijl toegankelijker voor iedereen.

Waarom is het duurzaam?
De voedselproductie is voor maar liefst 20 tot 35% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, waarvan de helft van dierlijke producten afkomstig is. Met ander woorden, de productie van vlees en zuivel zorgt voor vele malen meer uitstoot van broeikasgassen dan van plantaardig voedsel. Deze broeikasgassen zijn afkomstig van de spijsvertering van dieren en de energie die nodig is voor de akkers waarop veevoer wordt geteeld. Zo is er voor het produceren van één kilogram vlees tot 15 kg plantaardig voedsel (soja en graan) nodig en 10.000 tot 20.000 liter water. Volgens onderzoek vanuit de University of Oxford zou de reguliere uitstoot met 70% omlaag kunnen bij een veganistisch dieet en 63% bij een vegetarisch dieet. Kortom, plantaardige voeding is een waarborg voor een duurzame toekomst, zowel voor de voedselvoorziening als voor de aarde.

 

Vegan assortiment

Het assortiment van de Smaakspecialist is voor meer dan 90% vegan (plantaardig). Zo hebben we een ruime keuze in vegan droge kruidenierswaren (DKW); zowel producten die van nature plantaardig zijn, als producten die normaal met dierlijke ingrediënten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan eivrije mayonaise of aioli en vegan jus en fond. Daarnaast hebben we tal van eiwitrijke producten, die vlees, ei of zuivel kunnen vervanger zoals peulvruchten, seitan, tofu, tempeh, notenpasta’s en (plantaardige) poeders. Onlangs hebben we onze ‘vegan vers’ lijn geïntroduceerd. Dit zijn versmaaltijden en cheesecakes, maar ook vegan vervangers voor kaas en vleeswaren.

 

Lees meer over onze vegan producten