Campagne: Biologisch en biodiversiteit

Zaai mee voor meer biodiversiteit

Je zou het zo niet denken, maar biodiversiteit is van levensbelang. Alle verschillende soorten van leven op onze aarde samen vormen een harmonieuze en evenwichtige natuur. Het verlies van biodiversiteit en onmisbare schakels in de natuur zoals de bij, hebben direct invloed op het leven van de mens en de planeet. SDG 15 Leven op het land verbindt zich o.a. aan het een halt toeroepen van het verlies aan biodiversiteit. Het is een van de belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) opgesteld door de Verenigde Naties (VN), omdat het van cruciale betekenis voor de gezondheid van onze planeet.

De VN beveelt biologische landbouw aan als één van de vijf specifieke vormen van duurzame landbouw als onderdeel van de oplossing voor SDG 15 Leven op het land. Uit onderzoek blijkt namelijk dat biologische landbouw aanzienlijk bijdraagt aan het behoud van bestaande ecosystemen en de instandhouding van de biodiversiteit. Met elk zaadje dat wordt geplant voor de biologische producten van de Smaakspecialist, en met elk biologisch product dat jij koopt, dragen we uiteindelijk samen zorg voor SDG 15 Leven op het land.

Om de biodiversiteit even extra onder de aandacht te brengen, zet de Smaakspecialist zich als partner van de Nationale Zaaicoalitie in voor de bedreigde bij; toch wel het gezicht van de bedreigde biodiversiteit. Samen met The Pollinators zorgen wij er namelijk voor dat heel Nederland gaat zaaien voor de bijen en andere bestuivers. Op 22 April is het Nationale Zaaidag, en zaaien we samen maar liefst een half miljoen vierkante meter in. Hoe meer bloemen hoe blijer de bij! Doe je ook mee?

SDG 15 Leven op het Land

BIOLOGISCHE LANDBOUW ALS BESCHERMER VAN HET LEVEN OP HET LAND

SDG 15 gaat o.a. over het beschermen, herstellen en bevorderen van duurzaam gebruik van onze ecosystemen, het bestrijden en terugdraaien van landdegradatie en het stoppen van het verlies aan biodiversiteit. Momenteel worden meer dan 1 miljoen soorten bedreigd. Een van de belangrijkste veroorzakers van de uitputting van de bodem en het verlies van biodiversiteit is de intensieve chemische landbouw die grootschalig wordt toegepast.

Het uitgangspunt van biologische landbouw is dat elk levend organisme hoog in het vaandel staat, van micro-organisme tot boom. Zodoende draagt biologische landbouw bij aan het behoud van bestaande ecosystemen en aan de instandhouding van de biodiversiteit. Het aantal (wilde) plantensoorten, insecten en micro-organisme, zowel boven als onder de grond, is 30 tot 50% meer op het land van biologische boeren.

 

Lees meer

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

BIODIVERSITEIT IS ONMISBAar IN ONZE VOEDSELVOORZIENING

Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan alle verschillende soorten van leven die we kennen, zoals dieren, planten en andere organismen. Al deze verschillende soorten (diversiteit) samen houden de natuur in balans. Zo zorgt biodiversiteit o.a. voor gezonde lucht en vruchtbare grond, maar ook voor bestuiving van planten zoals landbouwgewassen.

Zo’n 70% van onze landbouwgewassen is afhankelijk van bestuiving door natuurlijke bestuivers, om eetbare vruchten of zaden te vormen. Denk hierbij aan appels, mango’s, avocado’s, courgettes, mosterd, maar ook aan plantaardige olie, noten, koffie en cacao. Kortom, voor onze voeding kunnen we als mensheid niet zonder biodiversiteit!

 

Lees meer

Draag zelf je steentje bij

RED DE KONINKLIJKE BIJ

Een van de bekendste voorbeelden in de afnemende biodiversiteit is de bedreigde bij. Zeker meer dan de helft van het aantal bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Het verlies van biodiversiteit, zoals de bij, hebben direct invloed op het leven van de mens en de planeet. Wat kun je zelf doen om een bijdrage te leveren aan biodiversiteit?

Het aantal (wilde) plantensoorten, insecten en micro-organisme is 30 tot wel 50% groter op biologische boerderijen. Kies je voor biologisch, dan draag je automatisch bij aan de biodiversiteit. Of doe mee met de Nationale Zaaidag en wordt een voedselbank voor bijen!

 

Lees meer

De Smaakspecialist is partner van de Nationale Zaaicoalitie

SAMEN MET THE POLLINATORS ZAAIEN WE MASSAAL BLOEMEN

Omdat de Smaakspecialist graag bijdraagt aan biodiversiteit zijn we als partners aangesloten bij de Nationale Zaaicoalitie! Samen met The Pollinators zorgen wij ervoor dat heel Nederland gaat zaaien voor de bijen en andere bestuivers. Op 22 April is het Nationale Zaaidag, en zaaien we samen maar liefst een half miljoen vierkante meter in. Hoe meer bloemen hoe blijer de bij!

En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Wil jij ook een zakje bijenzaad bemachtigen om je tuin, balkonbakken of boomspiegels in de buurt te bezaaien met bloemenpracht? Bij elke bestelling die in onze webshop wordt geplaatst ontvang je vanaf 22 april een gratis zakje bij-vriendelijk biologisch bloemzaad. Daarnaast kun je vanaf 22 april kun je bij Landgoed Luchtenburg gratis een zakje zaad ophalen!

 

Lees meer

Fotografie door: Bor van Gool, Jacqueline Bruinsma & Sacha Tijmstra