Ons verhaal

Biologisch eten, daar zijn we van!

De Smaakspecialist ontwikkelt, produceert en distribueert duurzame levensmiddelen. Wij geloven oprecht in de kracht van biologisch eten en haar positieve invloed op de gezondheid van de mens en de wereld. Met aandacht en liefde voor mens, dier en natuur maken wij de mooiste biologische producten voor in het supermarktschap, grotendeels onder onze eigen merken zoals Smaakt, BioToday en RAW Organic Food. En dat doen we natuurlijk niet zomaar…

De droom

Het Markdal in Breda. Een prachtig stukje natuur vlak aan het dorpje Ulvenhout. Dat is waar het ooit allemaal begon. In 2004 trok een zestal enthousiaste supermarktondernemers de stoute schoenen aan. In kantoor aan huis werden hersens gekraakt en uren gemaakt om het supermarktschap te gaan veroveren met mooie producten. Als Teamzes gingen zij van start en wat toen begon als een uit-de-hand-gelopen hobby, groeide al snel uit tot serieuze business. En dan sta je voor de keuze, ga je linksom of rechtsom? Met de groei van het bedrijf, groeiden ook de ambities. Samen werd besloten dat Pieter Dirven het bedrijf alleen voort zou zetten. En niet zomaar, maar met een duidelijke droom voor ogen.

 

Biologisch eten voor iedereen

Volgens Pieter (founder) ontbrak het de supermarkten niet alleen aan mooie producten, maar ook aan producten die geproduceerd zijn met liefde voor de wereld. Vanuit de overtuiging dat we zelf de verantwoordelijkheid hebben om goed voor onze wereld te zorgen ontstond een droom: verantwoord eten voor íedereen toegankelijk maken, met liefde en aandacht voor mens, natuur en milieu. Met andere woorden, verantwoorde en biologische producten in het supermarktschap verkrijgbaar maken. Zo werd in 2011 de Smaakspecialist geboren. En daarmee werd een ontdekkingstocht in gang gezet in de wereld van biologische teelt, pure ingrediënten en duurzame verpakkingen.

Een reis die inmiddels een ruim assortiment heeft opgeleverd, van houdbare tot verse biologische levensmiddelen, deels onder eigen merken zoals Smaakt, RAW Organic Food, BioToday en Goodbugs. Onze biologische producten hebben een plekje in het supermarktschap weten te veroveren. En hopelijk weten ze vanaf dat plekje zo veel mogelijk consumenten te prikkelen om hen bewust te maken van biologisch eten. En daarbij willen wij natuurlijk de aanschaf van biologische producten zo laagdrempelig mogelijk maken. Want daarmee houden wij geliefde plekjes zoals het Markdal, of welk ander stukje natuur op onze wereld dan ook, in stand en in ere.

B Corporation

B Corp certificering

Using business as a force of good
Eind 2018 heeft de Smaakspecialist haar duurzaamheidscertificering B Corp behaald. Daarmee voldoet de Smaakspecialist aan strenge eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Als gecertificeerd bedrijf werkt de Smaakspecialist met een langetermijnvisie, voortdurend bezig met de verbetering in de waardeketen, het optimaliseren van de bedrijfsimpact en het creëren van goede werkvoorzieningen. Als B Corp bedrijf laten we zien dat impact leidt tot schaalbaarheid, winstgevendheid en positieve verandering.

Waarom een B Corp certificering?
“De certificering was geen doel op zich, maar is wel een mooie bevestiging van de bestaande dagelijkse praktijk dat de Smaakspecialist op alle fronten bijdraagt aan een betere wereld”, aldus Pieter Dirven. Het is fijn om te zien dat elementen die de basis van onze organisatie vormen, zoals bijvoorbeeld duurzame inkoop en fair pricing, nu ook aan de hand van het zeer strenge assessment zijn getoetst.”

Voor Maarten de Leng (directeur Commercie & Duurzaamheid) is de cirkel rond. “De certificering maakt transparant dat het business model en de missie van de organisatie volledig aan elkaar verbonden zijn. Juist dan wordt de continuïteit van de organisatie gewaarborgd en kan de toegevoegde waarde en impact worden vergroot.”