Duurzaamheid

Duurzaamheid bij de Smaakspecialist

Het moment om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is nu. De Smaakspecialist pakt dat moment, iedere dag, met een grote of een kleine stap; we make organic foodprints. Biologische voeding zit in ons DNA en dat is waarmee we een positieve voedselafdruk in de aarde willen achterlaten. Een afdruk die de aarde respecteert in plaats van uitput.

Geld is een middel, geen doel

De geluiden rondom het leefbaar houden van deze mooie wereld worden gelukkig steeds luider; van duurzame ontwikkelingsdoelen tot Farm to Fork beleid en klimaatakkoorden. Wist je bijvoorbeeld dat 25% van alle EU landbouw in 2030 biologisch moet zijn? Als antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen zet de Smaakspecialist als gecertificeerde B Corp haar business in als kracht om goed te doen, waarbij geld ons middel is en geen doel. Het onlosmakelijk aan elkaar verbinden van impact en business is wat ons drijft en wat blijft. Sterker nog, het versterkt elkaar en brengt een leefbare wereld elke dag weer wat dichterbij.

USING BUSINESS AS A FORCE FOR GOOD

B Corp

Eind 2018 heeft de Smaakspecialist haar duurzaamheidscertificering B Corp behaald. Daarmee voldoet de Smaakspecialist aan strenge eisen op het gebied van sociaal- en milieubewust ondernemen, transparantie en aansprakelijkheid. Als gecertificeerd bedrijf werkt de Smaakspecialist met een langetermijnvisie, voortdurend bezig met de verbetering in de waardeketen, het optimaliseren van de bedrijfsimpact en het creëren van goede werkvoorzieningen. Als B Corp bedrijf laten we zien dat impact leidt tot schaalbaarheid, winstgevendheid en positieve verandering.

 

Lees meer

SDG's

Hoe wil jij dat de wereld eruitziet in 2030? Vanuit die gedachte is er door de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen, bestaande uit zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) om de wereld tot een betere plek te maken. Zowel bedrijven als overheden, kennisinstellingen én burgers zullen zich moeten inzetten om de doelen in 2030 te behalen. De Smaakspecialist kan met trots vaststellen dat we maar liefst aan 9 van deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen bijdragen. Van gezonde consumptie en productie tot klimaatactie.

 

Lees meer

Voor een duurzame en gezonde wereld

Wij geloven oprecht dat het onze verantwoordelijkheid is om goed voor onze aarde te zorgen, met aandacht voor mens, dier en natuur. Alle keuzes die wij maken zijn altijd met de gezondheid van de aarde in ons achterhoofd, en biologische voeding kan volgens ons van grote invloed zijn op die gezondheid. Maar we gaan verder dan alleen biologisch. Zo zijn bijna al onze producten vegan en vrij van toegevoegde geraffineerde suikers! Daarnaast vormen ook duurzame verpakkingen een belangrijke pijler, waarbij we werken met FSC gekeurd papier en BioBased folie.

Code of conduct

Naast goede producten, willen we natuurlijk ook dat deze producten onder goede werkomstandigheden worden geproduceerd. Daarom heeft de Smaakspecialist een Code of Conduct voor onze leveranciers ontwikkeld, die de werkstandaarden definieert voor goede en humane werkomstandigheden. Onze leveranciers onderschrijven deze Code of Conduct, waarin zij zich committeren aan hoge ethische standaarden. Enerzijds voor voedselveiligheid en kwaliteit, anderzijds in relatie tot mens, dier en natuur.

Biologisch

Goed voor jezelf, jouw omgeving en onze toekomst

Bijna alle producten van de Smaakspecialist zijn biologisch. Biologische voeding wordt onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd, waarbij wordt gewerkt met compost en natuurlijke mest, zonder chemisch-synthetische hulpmiddelen (pesticiden) en GMO (genetisch gemodificeerd) vrij. Bij het verwerken van voeding is het van belang de producten zo puur en natuurlijk mogelijk te houden, zonder kunstmatige toevoegingen. Biologische voeding moet aan strenge eisen voldoen en wordt gecontroleerd bij de boer, de producent én in de winkel.

Lees meer

Vegan

Plant-power

Een vegan, veganistische of plantaardige eetstijl houdt in dat er geen dierlijke producten worden geconsumeerd, zoals vlees, vis, eieren, honing of zuivel. Het assortiment van de Smaakspecialist is naast biologisch ook voor meer dan 90% vegan (plantaardig). Hiermee maken we een (meer) plantaardige eetstijl toegankelijker voor iedereen.

Lees meer

Vrij van geraffineerde suikers

Beter voor je lijf

Door het raffineren van suikerbronnen worden allerlei mooie voedzame stoffen (zoals vitamines, mineralen, vezels) uit de suikerbron gehaald die essentieel zijn voor je lichaam om suiker goed op te nemen en te kunnen verwerken. Te veel (geraffineerde) suiker past niet in een verantwoorde levensstijl. Daarom is het volledige assortiment van de Smaakspecialist onder de loep genomen en zijn inmiddels bijna alle producten vrij van toegevoegde geraffineerde suikers.

Lees meer

Duurzame verpakkingen

BioBased folie en FSC papier

De Smaakspecialist is continu onderweg om duurzame verbeterslagen te maken. Niet alleen met onze producten, maar ook met onze verpakkingen. Zo voeren we voor onze papierverpakkingen al jarenlang het FSC keurmerk. Daarnaast worden nu ook de producten van het merk Smaakt en RAW Organic Food in een duurzame zak verpakt, gemaakt op basis van BioBased folie.

Lees meer

Impact projecten

Kennis- en inspiratiedeling

Naast onze producten, willen we ook zo veel mogelijk kennis delen en inspireren op het gebied van verantwoorde voeding. Daarom hebben een drietal impact projecten geïnitieerd. Tijdens een les KidsProef leren basisschoolleerlingen alles over gezonde voeding, de recepten op foodplatform Organic Kitchen zorgen voor een dagelijkse portie keukeninspiratie, en het pop-up concept Bio Proeflokaal laat mensen letterlijk de wereld van biologische voeding proeven.

Lees meer