Vrij van geraffineerde suikers

Vrij van geraffineerde suikers

Te veel suiker past niet in een verantwoorde levensstijl. Daarom is het volledige assortiment van de merken Smaakt, BioToday en RAW Organic Food vrij van geraffineerde suikers. Door het raffineren van suikerbronnen worden namelijk allerlei mooie voedzame stoffen (zoals vitamines, mineralen, vezels) uit de suikerbron gehaald. Per product is bepaald: suikers verwijderen of suikers vervangen door ongeraffineerde alternatieven. Onder vervangers verstaan wij: honing, ahornsiroop, graan- en  fruitstropen en kokosbloesemsuiker. Onze volgende stap is om suikers nog meer te reduceren!

 

Over verschillende soorten suikers

Het assortiment van Smaakt. BioToday en RAW Organic Food is vrij van geraffineerde suikers, met waar mogelijk volledig gezoet door de natuurlijk aanwezige suikers van de ingrediënten van het product of met ongeraffineerde suikers! Maar wat is precies het verschil?

Geraffineerde suikers

Door het raffineren van suikerbronnen worden allerlei mooie voedzame stoffen (zoals vitamines, mineralen, vezels) uit de suikerbron gehaald. Bij het consumeren van geraffineerde suikers put het lichaam deze essentiële stoffen uit haar eigen voorraad (reserves) om de suiker goed op te nemen en te kunnen verwerken. Deze reserves zijn bedoeld voor een goed functionerend immuunsysteem, de groei (bij kinderen), een goede stofwisseling, bloedcirculatie, etc. Door het eten van (te) veel geraffineerde suikers, ontneem je je lichaam dus van goede stoffen en sla je een groot deel energie op zonder dit te gebruiken. Bovendien worden geraffineerde suikers moeiteloos in het bloed opgenomen en geven daardoor een snelle energie impuls in plaats van een rustige constante energiestroom. Een constante stroom aan energie is prettiger voor het lichaam en minder belastend op de lange termijn.

Ongeraffineerde suikers

Ongeraffineerde suikers zijn suikerbronnen die een veel korter raffinageproces hebben doorstaan. Hierdoor blijven veel enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten behouden. Suikerbronnen die wij als ongeraffineerde suikers definiëren zijn honing, ahornsiroop, (verschillende) fruit- en granenstropen en kokosbloesemsuiker.

Honing

+ Bron van vitaminen en mineralen, enzymen en aminozuren, antioxidanten (vitamine C, calcium, ijzer – verschilt per honing)
+ Bevat antibacteriële en antimicrobieel eigenschappen

Ahornsiroop

+ Bron van mineralen en antioxidanten (calcium, kalium, zink, ijzer, magnesium, B-vitaminen)
+ Lager suikergehalte (Laag GI)

Kokosbloesemsuiker

+ Bevat inuline (een onoplosbare, prebiotische voedingsvezel die de glucose opname in het lichaam vertraagt)
+ Bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten (B-vitaminen, zink, ijzer, calcium, kalium)

Van nature aanwezige suikers

Van nature aanwezige suikers zijn suikers (de mono- en disachariden) die van nature voorkomen in voedingsproducten zoals groente, fruit en zuivel. Deze producten bevatten tevens nog al hun van nature aanwezige vezels, eiwitten én enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Dit zijn volwaardige voedingsproducten.

Zijn geraffineerde suikers en van nature aanwezige suikers wel gezond?

Suikers, geraffineerd of niet en van nature aanwezig of toegevoegd, zijn én blijven suikers. Te veel suiker is nooit gezond, of deze nou geraffineerd zijn of niet. Onze lichamen hebben suiker nodig om te overleven, maar met mate natuurlijk. Wel kan je je lichaam helpen om suikers beter op te nemen en te verwerken door (een deel van) de geraffineerde suikers die je consumeert te vervangen door ongeraffineerde suikers of suikers die van nature aanwezig zijn in een product. Zo heeft je lichaam buiten de suiker in het product ook nog andere elementen (de vezels, eiwitten, enzymen,…) te verwerken waardoor de suiker langzamer wordt afgebroken en opgenomen. En zo kan je lichaam ook de juiste mineralen uit het product putten om de suiker te verwerken zonder dat deze mineralen uit je de reserves van je eigen lichaam geput moeten worden. Ons advies: suiker met mate!

 

Onze Toppers zonder geraffineerde suikers

Smaakt koekjes

bekijk

RAW CACAO BITES

bekijk

BioToday vegan candy bars

bekijk

BioToday Cookies

bekijk