200 Bio-pakketten van de Smaakspecialist voor Voedselbank Breda. Cliché?

– 12 december 2019 –

Kerst staat voor de deur. De tijd van samenzijn en saamhorigheid. We sturen een (digitaal) kaartje, kopen een mooi pakje voor onder de boom en (bio-)koken de sterren van de hemel voor onze vrienden en familie. Misschien zelfs wel een keertje vega(n) dit jaar. De tijd van het jaar bij uitstek om wat meer stil te staan bij de mensen om ons heen en hen eens extra te verwennen. Voor de Smaakspecialist is dat niet anders. Gedurende het jaar doneren wij producten aan de Voedselbank die op basis van THT voor retail niet meer ‘voldoen’. Met ons team pakten wij speciaal voor kerst 200 kerstpakketten in met Smaakspecialist lekkers, om te schenken aan de Voedselbank Breda. Zodat ook de mensen die niet zelf de middelen hebben, toch kunnen genieten van mooie producten tijdens de feestdagen. Wat een cliché denk je misschien, zo komt de Smaakspecialist met een mooi verhaal makkelijk van haar restproducten af. Maar eerlijk is eerlijk, de prullenbak wordt er ook niet beter van. Dus cliché of niet, (voedsel)verspilling en zeker in combinatie met mensen die het extra nodig hebben, is een belangrijk item in onze afwegingen als B Corp onderneming.

Voedselbank voor voedselhulp
Even wat feiten en cijfers op een rij over Voedselbank Nederland. Wist je dat in Nederland 1,1 miljoen mensen onder de armoedegrens leven? Voor deze mensen is het niet gewoon om in de supermarkt hun boodschappenlijstje af te kunnen rekenen, laat staan lekkere extraatjes voor in het weekend of biologische producten. 1 op de 12 kinderen in Nederland gaat zelfs met honger naar school. Eten is een van onze primaire levensbehoeftes, wat toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen. Gelukkig helpt de Voedselbank dit probleem aan te pakken. Maar liefst 140.000 mensen krijgen hulp van Voedselbank Nederland, wat neerkomt op 33.000 huishoudens. Bij de voedselbanken zetten uitsluitend vrijwilligers zich in om de armsten tijdelijk te voorzien van gratis voedselpakketten. Hiervoor werken ze samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren voor donaties. Deze voedselhulp bestrijdt dus niet alleen armoede, het voorkomt ook verspilling van goed voedsel en draagt daarmee bij aan een leefbaardere wereld.

Een kijkje in de keuken van locatie Breda
De Smaakspecialist werkt samen met Voedselbank Breda. Hier krijgen we een uniek kijkje in de keuken om te zien hoe in de aanloop naar kerst keihard wordt gewerkt om alle gezinnen (en vrijwilligers) van een mooi kerstpakket te voorzien. Volgens floormanager René de Graaf is het topdrukte in december en hij is dan ook samen met andere vrijwilligers druk in de weer met alle voorbereidingen. Floormanager Peter Krusemeijer vertelt over het reilen en zeilen van de onderneming, die wordt gerund door 55(!) vrijwilligers (van heftruckrijder tot cateraar). “Er staan 526 gezinnen bij ons ingeschreven, wat neerkomt op zo’n 1.500 tot 1.600 personen. Ik durf wel te stellen dat er in Breda meer mensen in armoede leven, maar die om wat voor reden dan ook niet bij ons ingeschreven staan.”

Het is een hele logistieke operatie om al deze gezinnen wekelijks van boodschappen te voorzien. De loods is ingedeeld volgens een vaste route, zware- en koelproducten eerst, die elke week opnieuw wordt gevuld met wat voorhanden is. Afhankelijk van de gezinsgrootte krijgt iedere deelnemer een maximaal aantal items per product, wat zorgvuldig is berekend en aangegeven met een kleurcode. Peter: “Per maand gaat er gemiddeld wel 40 ton voedsel doorheen, voedsel wat dus ook niet wordt verspild op deze manier.” Speciaal met kerst krijgen alle deelnemers, én vrijwilligers, een mooi pakket mee naar huis. “We zijn onze donateurs heel dankbaar voor alle producten die we ontvangen. We vinden het dan ook ontzettend leuk om te laten zien wat we hier allemaal doen”, aldus Peter.

Minder verspilling
Als B Corp zijn we continu onderweg om onze bijdrage aan een leefbare wereld te vergroten. Elke keuze, elke dag, heeft impact op onze aarde. Van de inrichting van onze totale productieketen tot het aanschaffen van een pakje boter voor de lunch; de gezondheid van mens, dier en milieu staat centraal. Zo wordt elk product geteeld onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen en geraffineerde suikers (en zo veel mogelijk plantaardig), gecertificeerd met een biologisch keurmerk én verpakt in een zo’n duurzaam mogelijk jasje (zoals BioBased folie of FCS papier). Tegenover verantwoorde voedselproductie staat uiteraard ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van voedselverspilling. Om wat voor reden dan ook, hebben wij soms producten in voorraad waarvan de THT datum nadert. Niks mis met de producten, maar wel met de normale routing die een product aflegt. Een initiatief als de Voedselbank biedt de Smaakspecialist de mogelijkheid om een duurzame keuze te maken om voedselverspilling tegen te gaan. Dit alles staat los van het proces in de productie, waar ook een focus ligt om verspilling tegen te gaan.