De Smaakspecialist staat achter biologisch, dat is een feit. Wij staan achter biologisch omdat het goed is voor je lijf, goed voor de wereld en bovenal smaakvol! Maar het is natuurlijk onze droom dat zo veel mogelijk mensen achter biologisch eten komen te staan. De Bio10daagse is voor de Smaakspecialist een uitgelezen kans om mensen een handje op weg te helpen om (meer) biologisch te gaan eten. Daarom geven wij tien makkelijke biologische tips! Doe je mee?
Gewoon beginnen! Als je nog niet biologisch eet kun je eens starten met een paar producten. Zoals met alle nieuwe gewoontes is het makkelijker om deze geleidelijk in je levensstijl in te passen dan in een keer het roer radicaal om te gooien. Wees niet te streng voor jezelf en begin bijvoorbeeld met een bepaalde productgroep en breid dit elke maand uit met een paar producten. Nog een tip: met een goed gevulde voorraadkast, heb je altijd een biologische basis in huis om mee te koken. Denk bijvoorbeeld aan pasta’s en granen, peulvruchten, noten, melen en ontbijtgranen. Met wat vers producten erbij tover je in mum van tijd een biologische maaltijd op tafel!
Als je biologisch wilt koken weet je misschien niet waar je moet beginnen, inspiratie is dan altijd welkom. Er zijn talloze foodblogs online te vinden die zich richten op puur en verantwoord eten. Bijvoorbeeld het platform www.organickitchen.nl staat vol met receptinspiratie en kennis over biologisch eten. Bovendien zie je dagelijks biologische recepten op je Facebook tijdlijn voorbijkomen als je de pagina liked. Dan hoef je alleen nog maar de boodschappen te doen en aan de slag te gaan.
Start je dag met een biologisch ontbijt. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met een biologische havermout als basis, heb je namelijk eindeloze ontbijtmogelijkheden. Mix en match met wat je maar in huis hebt. Een havermout ontbijt maak je in vier hele simpele stappen:
1. Doe havermout in een schaaltje.
2. Voeg een scheut biologisch yoghurt, kwark of melk toe. Of kies voor een plantaardige variant, zoals amandelmelk.
3. Doe er verse stukjes fruit naar keus bij, zoals banaan, appel, peer aardbeien en/of bessen.
4. Je maakt je ontbijtje helemaal af met een of meerdere toppings, zoals rauwe noten, zaden en pitten, kaneel, kokosrasp en/of honing. Je dag kan beginnen!
Aardbeien in november en spruitjes in juli? In Nederland kun je het gewoon vinden in de supermarkt. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat deze fruit- en groenten soorten niet het hele jaar door worden verbouwd in Nederland? Wat betekent dat deze producten of van heel ver gehaald zijn of onder kunstmatige omstandigheden zijn verbouwd. Seizoensproducten zijn beter van kwaliteit, beter van smaak, beter voor het milieu en bovendien ook nog eens goedkoper. Op de verpakking van het product kun je het land van herkomst vinden en op de markt kun je het aan de verkoper vragen. Daarnaast zijn er vele groente- en fruitkalenders online te vinden, zodat je zelf precies weet wat je volgens het seizoen kunt kopen.
Goed voor jezelf zorgen betekent verantwoord eten en voldoende lichaamsbeweging. Puur eten is een essentieel onderdeel van een fitte en sportieve levensstijl, en biologisch eten past hier perfect bij. Met biologisch eten voed je je lijf zo goed mogelijk voor een kickstart vóór, power tijdens en snel herstel na je workout. Zo heeft All Naturall een 100% natuurlijke en biologische Vitamin Drink, verrijkt met natuurlijke vitaminen die je immuunsysteem, focus en energie ondersteunen. En ook de fruit-notenrepen van RAW Organic Food zijn ideaal om mee te nemen voor vóór, tijdens of na je training.
In het weekend wil je lekker genieten en borrelen met familie of vrienden. Maar ook dat kan biologisch en verantwoord en nog makkeijk ook! Neem een grote plank en een paar mooie schaaltjes en vul je borrelplank met bijvoorbeeld:
Zelf je eigen biologische groenten verbouwen, hoe leuk is dat (en je bespaart er nog geld mee ook)! Online wordt je overspoelt met tips en tricks voor je eigen moestuin. Van eigen kruidenplantjes in je vensterbank tot de vierkante meter moestuin. Kijk bijvoorbeeld eens op www.makkelijkemoestuin.nl voor inspiratie. Toch niet zo’n doe-het-zelver? Tegenwoordig zijn er veel biologische boeren/boerderijen met een boerderijwinkel, webshop of waar je een abonnement kunt afnemen voor biologische groenten, fruit, zuivel en/of vlees. Zo heb je wekelijks biologische versproducten bij jou uit de buurt. Websites zoals www.vaneigenerf.nl of www.lekkersdichtbij.nl helpen je op weg in jouw regio.
Kinderen houden van zoet! Toch wil je je kinderen ook een verantwoord tussendoortje mee naar school geven. Denk eens aan biologisch vers fruit, mini groentes, gedroogd fruit (rozijnen, appel, mango) of een rijstwafel voor in de trommel als biologisch alternatief. Ook zijn er biologische ’to-go’ alternatieven te vinden zoals ontbijtkoek, single cookies of notenrepen. En wat denk je van een biologische traktatie? Bijvoorbeeld deze heerlijke kokos-pinda-balletjes!
Jezelf verwennen moet af en toe kunnen! En zelfs dat kan biologisch én lekker. Wat is er nu fijner dan je even in alle stilte terugtrekken op de bank met een kopje thee een stukje chocola bij? Een ultiem verwenmoment helemaal voor jezelf. Nog meer genieten wordt het als de chocola naast biologisch ook nog eens fairtrade is. De chocola van Ethiquable is er een met een verhaal en verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Ga je liever zelf aan de slag voor een chocoladeverwennerij? Probeer dan eens deze cacao bliss balletjes.
Soms heb je even geen zin om in de keuken te staan en wil je lekker buiten de deur eten. Maar dan wel het liefst biologisch! Het aanbod in biologische restaurants groeit gelukkig enorm, dus ook als je uit eten gaat is er volop biologische keuze. Hoe vind je die? Natuurlijk kun je zelf online op zoek gaan, maar er zijn ook diverse websites zoals www.natuurlijkuiteten.nl en www.puuruiteten.nl waar ze het uitzoekwerk alvast voor je gedaan hebben! Zoek er eentje uit en laat je culinair verwennen met pure gerechten.