Samen tegen voedselverspilling met ‘Kijk, ruik, proef’ campagne

Tegen voedselverspilling met Too good to go

Wist je dat 10% van voedselverspilling bij mensen thuis komt door verwarring rondom houdbaarheidsdata? Om voedselverspilling te verminderen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen de twee houdbaarheidsdata. De ’te gebruiken tot’ (TGT) datum gaat over de veiligheid van voedsel, de ’ten minste houdbaar tot’ (THT) datum gaat over de kwaliteit van voedsel. Begin 1900 bestonden houdbaarheidsdata nog niet. Zonder labels vertrouwden mensen op hun zintuigen: kijken, ruiken & proeven. En het werkt!

Daarom creëerde Too Good To Go een duidelijk herkenbaar label, dat te zien zal zijn op de producten van heel veel merken, waaronder op de zakverpakkingen van Smaakt en RAW Organic Food! Producten krijgen zo’n label om je eraan te herinneren dat het product vaak nog goed is na het verstrijken van de datum. Dus kijk, ruik en proef voordat je een product met een verstreken ’ten minste houdbaar tot’ (THT) datum weggooit. Zijn de textuur, geur en smaak in orde maar is de THT verstreken? Dan is het helemaal veilig te eten. Geniet met volle teugen van het product en zo strijden we samen tegen voedselverspilling! Meer weten? Kijk op toogoodtogo.nl/kijkruikproef

De Smaakspecialist en Too good to go

Bij de Smaakspecialist geloven wij in de kracht en noodzaak van goede voeding voor een leefbare wereld. Verantwoord eten voor iedereen toegankelijk maken. Als B Corp gecertificeerd bedrijf is het voor ons van het grootste belang om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Daarom zijn al onze producten biologisch. Biologische voeding wordt onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd, en creëert een zo gezond mogelijk ecosysteem. Het is heel pijnlijk dat een deel van onze duurzaam geproduceerde producten verspild wordt: zo ontzettend zonde! Niet alleen van de producten zelf, maar ook van de landbouwgrond die ervoor gebruikt is, de energie, verpakkingen, het transport, noem maar op. Daarom gaan wij met trots het Too Good To Go logo op onze producten van Smaakt en RAW Organic Food dragen, want bewustwording is de eerste stap. En samen kunnen we nóg meer impact maken.

Over voedselverspilling

We verspillen meer dan een derde van al het eten. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Even wat schokkende feiten op een rijtje (bron: Too good to go):

  • Bijna 30% van alle landbouwgrond is op dit moment in gebruik voor de productie van voedsel dat we uiteindelijk nooit opeten.
  • Dit is een gebied van zo’n 1,4 miljard hectare grond; groter dan China.
  • Jaarlijks gebruiken we 28 miljoen ton aan meststoffen om deze verspilde voedselproducten te kweken. Dat is 19% van alle meststoffen.
  • Door voedsel weg te gooien, verspillen we niet alleen het product maar ook alle hulpmiddelen en energie die erin zijn gestopt.
  • Ieder jaar gebruiken we 66 biljoen gallons aan water voor het produceren van voedsel dat we uiteindelijk verspillen.
  • Met iedere banaan verspillen we genoeg water om 10 minuten mee te douchen.
  • Als we een vierde van het voedsel dat op dit moment wordt verspild of verloren gaat kunnen besparen, kunnen we 870 miljoen mensen die met honger naar bed gaan van eten voorzien.

Niet voor niks staat voedselverspilling ook hoog op de politieke agenda. In de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie staat als doelstelling opgenomen dat voedselverspilling per hoofd met 50% moet zijn teruggebracht in 2030. Ook SDG (Sustainable Development Goal) 12.3 van de Verenigde Naties stelt om in 2030 voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. Als partner van Too good to go is de Smaakspecialist blij een bijdrage te kunnen leveren aan de verwezenlijking van deze doelstellingen.