Wij geloven in de kracht en noodzaak van goede voeding voor een leefbare wereld

Ulvenhout, 26 januari 2024 – Ook in 2024 zetten we onze missie en visie voort. Wij geloven namelijk in de kracht en noodzaak van goede voeding voor een leefbare wereld en alleen samen met jullie kunnen wij dit bereiken. Wij laten zien welke stappen er gezet moeten worden en welke stappen wij gaan zetten om ons voedselsysteem te veranderen en de toekomst van de mensheid, natuur en dier te waarborgen.

Biologisch is dé pijler van duurzame landbouw

We trapten het jaar af op de Biobeurs in de Brabanthallen, waar minister Adema tijdens de opening biologisch bestempelde als dé pijler van duurzame landbouw. Biologische landbouw biedt een totaalplaatje aan oplossingen voor voedselvoorziening, biodiversiteit en schoon drinkwater. Het vormt een integraal antwoord op de uitdagingen van de hedendaagse wereld.

Iedereen kan bijdragen

Iedereen kan bijdragen aan het vergroten van de trekkracht van biologisch. Op ons Landgoed Luchtenburg hebben wij afgelopen jaar grote stappen gezet om te verduurzamen: zo legden we bijvoorbeeld poelen aan om het grondwater beter te beheersen en plantten we vegetatie om de biodiversiteit te vergroten. In 2024 zullen we eigen granen gaan zaaien en leggen we ook een fruitgaard aan. Practice what you preach!

Het moet en kan anders. Echt waar. Wij zijn overtuigd, we zien het om ons heen. Mensen willen, maar ze moeten uiteraard wel de middelen hebben, de toegang en het bewustzijn. Als je kunt, heb je een verantwoordelijkheid en die moet je nemen. – Pieter Dirven 

Plantaardiger voedselsysteem

Onze eigen Marielle verzorgt voor alle Smaakspecialisten dagelijks een gezonde, duurzame lunch. Zij haalt inspiratie uit de heerlijke gerechten van o.a. Sandra Ysbrandy en Veggilaine, die zich in samenwerking met onze biologische merken Smaakt en BioToday ook inzetten voor de voedseltransitie. Het sterkt onze missie dat zoveel anderen zich ook inzetten voor een betere wereld. We zijn dan in 2024 weer trotse partner van De Week Zonder Vlees en zullen wederom partneren met Too Good To Go, de verspillingsvrije week en BioNext. Samen staan we sterk.

Het is duidelijk: we moeten ons voedselsysteem veranderen willen we de toekomst van de mensheid waarborgen. Meer biologisch én meer plantaardig. Dat vertellen we al sinds de oprichting van ons bedrijf en dat zullen we blijven doen. Dus ook in 2024 gaan wij vol gas door met inspiratie en educatie, van zowel consumenten als onze klanten. Want wij geloven in die groene toekomst en samen kunnen we dit bereiken. – Pieter Dirven 

Het betekent niet dat we geen vlees of vis meer mogen eten. Het betekent dat we onze eiwitten meer uit plantaardige bronnen moeten halen. Dat we dus minder vlees en vis gaan eten, gevarieerder, flexitarisch. Vaak zijn gerechten met groente in de hoofdrol een stuk creatiever en verrassender. Ingewikkeld? Misschien. Maar stap voor stap is het meer dan haalbaar. Niemand zei dat verandering makkelijk is. Wel noodzakelijk. En lekker. En leuk. En “we got you”.

Duurzaam met zeewier

Grote stappen kunnen we maken met nieuwe voeding. Wist je dat zeewier beschouwd als het meest duurzame voedsel op aarde? Het vereist geen land, geen pesticiden. Enkel zonneschijn. Dát is pas duurzaam. Met het merk Seamore in ons portfolio zijn wij klaar voor de toekomst. Zeewier is “the next big thing”, alle trendrapporten tipten dit geweldige plantje. In 2024 komen wij met een klapper van een product, dat samen met het huidige Seamore assortiment de markt gaat veroveren.

2024 ligt aan onze voeten. Er liggen mooie plannen en producten in het verschiet, waarmee we een ieder kunnen overtuigen. Want je moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, maar ook genieten. En ja, dat kan biologisch, gezond en plantaardiger. – Pieter Dirven 

Eerlijke prijzen voor boer en consument

Uiteraard zijn wij erop gebrand om de kosten zo laag mogelijk gehouden. Biologische producten hebben het imago dat de een stuk duurder zijn dan regulier. Maar als je je bedenkt dat regulier eigenlijk te goedkoop is, dan snap je meteen de uitdaging waar we voor staan. Voeding is één van de belangrijkste dingen in het leven, zonder voeding houdt het op. Het is belangrijk dat we met z’n allen de waarde van voeding weer gaan inzien. Daarnaast zetten wij ons in voor optimalisatie van de supply chain, om gezonde verantwoorde producten tegen de juiste prijs beschikbaar te maken.

Biologische en plantaardige sportvoeding

In supermarkten popten afgelopen jaar op veel plekken meters vol sportvoeding op. De inname van voldoende eiwitten wordt steeds meer mainstream. Wij geloven erin dat dit kan zonder concessies te doen op je eigen gezondheid én die van het milieu. Ons merk RAW Organic Food bevat al producten met hoge nutriënten en veel proteïne die uitermate geschikt zijn voor sporters. Het samenstellen van een hoogwaardig én biologisch eiwitpoeder stond dan ook hoog op ons wensenlijstje en het is ons eindelijk gelukt. Hou de schappen dus in de gaten voor de lancering van deze innovatie. Die wil je niet missen!

Wat kan er beter?

Op dit moment staat het grootste assortiment biologisch binnen retail nog in een apart schap, vaak een gangpad in een verdomhoekje bij dieetvoeding en glutenvrije producten. Op deze manier worden consumenten er nog te weinig mee geconfronteerd en zal het nog lang duren voordat we het aandeel van 15% halen, zoals afgesproken in de Green Deal. Afgelopen jaar is er te weinig gebeurd om de grote stappen te maken die zo ontzettend nodig zijn. Het nieuws dat de EU besloot het bestrijdingsmiddel glyfosaat nog eens 10 jaar toe te staan op de markt stemt ons verdrietig, maar we blijven strijdlustig naar de toekomst. Over 5 jaar moet er in elk schap in elke supermarkt minstens 15% van het assortiment biologisch zijn. En het liefst natuurlijk eerder. Daar gaan wij voor. En we beginnen niet morgen, maar vandaag.

Wij geloven er in dat er een grote rol is weggelegd voor de supermarkten. Daar wordt de aankoop gedaan, dus daar moet het juiste aanbod liggen. Samen kunnen we dit. – Pieter Dirven 

Wat kun jij doen? Kies vaker voor bio! Als retailer kun je meer biologisch in je assortiment opnemen. Als consument kun je vaker een biologisch product kopen. Met elke euro die jij uitgeeft aan voeding, geef je een stem. Stem dus voor bio. We beloven dat je er geen spijt van zult krijgen. Dankjewel.

 

Wil je weten hoe? Wij willen niets liever dan samen de transitie maken. Geef is een belletje op 076 565 6709 of mail ons.

De cappuccino met havermelk staat voor je klaar!

 

*Op de foto Anneloes Hoorneman en Pieter Dirven in een nieuw aangeplant graanveld op landgoed Luchtenburg