Ons verhaal over suiker

Wie houdt er nou niet van iets lekker zoets op zijn tijd? Een koekje bij de thee, feestelijke verwennerij, dat hemelse toetje of een snel tussendoortje. Iedereen heeft zo wel zijn onweerstaanbare guilty pleasure. Helaas past het eten van te veel suiker niet in een verantwoorde levensstijl. Als B corp organisatie vinden we verantwoord eten, dat goed is voor jezelf en de wereld, ontzettend belangrijk. Enerzijds creëren we daarom bewustwording rondom goede voeding, door bijvoorbeeld het geven van KidsProeflessen op basisscholen. Anderzijds zijn we continu onderweg om onze producten zo verantwoord mogelijk te produceren, zo ook op het gebied van suiker.

Geen lekker koekje, zonder suiker!
Als eerste stap heeft de Smaakspecialist ervoor gekozen om alle geraffineerde suikers uit haar producten te verbannen. Per product hebben we bepaald om de suikers volledig te verwijderen, het product te saneren of de suikers te vervangen door ongeraffineerde alternatieven. Suiker kan namelijk niet altijd zomaar uit een product worden gehaald. Het heeft dan een functie; het zorgt er bijvoorbeeld voor dat een koekje simpelweg lekker is en van goede crunchy structuur.

Niet minder, wel anders
Maar als er dan toch suikers in een product nodig zijn, dan kiest de Smaakspecialist liever voor van nature aanwezige of ongeraffineerde suikers. Waarom, zou je misschien denken, suiker is toch gewoon suiker? Als het gaat om de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt is er inderdaad geen onderscheid in van nature aanwezige, ongeraffineerde of geraffineerde suikers. Maar als je kijkt naar de voedingswaardes zit er wel degelijk een verschil tussen de ene en de andere suiker.

Van nature aanwezige suikers (zoals dadels of fruit) of ongeraffineerde suikers (zoals honing, ahornsiroop, graan- en fruitstropen en kokosbloesemsuiker) hebben geen of een veel korter raffinageproces doorstaan, waardoor enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten beter behouden blijven. Daardoor hoeft het lichaam deze stoffen niet uit haar eigen voorraad (reserves) te putten om de suiker goed op te kunnen nemen en te verwerken. Daarnaast hebben ongeraffineerde suikervarianten een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel, doordat ze een constantere stroom aan energie afgeven. Zo heeft het lichaam minder last van die enorme pieken.

Next step: minder suiker
Als volgende stap neemt de Smaakspecialist haar producten onder de loep om de hoeveelheid suikers per 100g te reduceren. Uiteraard doen we dit zonder dat het ten koste gaat van de smaak en kwaliteit van de producten.

Snoepen blijft snoepen, maar als je dan toch keer wilt genieten van zoetigheid biedt de Smaakspecialist met haar producten graag een minder bewerkt of minder zoet alternatief. Op onze weg naar goede voeding voor iedereen staan we er altijd voor open om van gedachten te wisselen.