Smaakt en BioToday als partner van Nationale Week Zonder Vlees

 – 11 maart 2019 –

Elke hap telt! Daarom zijn we met onze merken Smaakt en BioToday partner van Nationale Week Zonder Vlees. In deze week roept de organisatie erachter alle Nederlanders op om van 11-17 maart 2019 een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Dit initiatief heeft als doel om Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees (en vis) eigenlijk kan zijn.

Geen vingerwijzen
BioToday en Smaakt zullen zich actief inzetten om bij te dragen aan deze bewustwording. Dat gebeurt vooral op een leuke manier! Er zijn namelijk genoeg smaakvolle alternatieven voor een stukje vlees en vis. Voor de Nederlander die daar wat bij hulp bij kan gebruiken, zetten wij ons in!

Het verhaal van Nationale Week Zonder Vlees
“Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens dier en milieu.Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik.”

Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst…

130 liter water
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

76 kilometer autorijden
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

770 gram dierenvlees
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Initiatief van Isabel Boerdam
Nationale Week Zonder Vlees is een stichting in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar 9e en ervaart daardoor al ruim achttien jaar de vele mogelijkheden van een vegetarisch eetpatroon. Sinds 2013 deelt Isabel deze inspiratie op haar foodblog en in haar boek De Hippe Vegetariër. Vorig jaar besloot ze dat het tijd werd voor meer.

Meer weten en op de hoogte blijven, meld je aan en neem een kijkje op de website!
Website: https://weekzondervlees.nl/
Facebook & Instagram