De Verspillingsvrije Week is weer van start gegaan, en ook dit jaar zijn wij partner van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling; een beweging waarin belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen. Bij de Smaakspecialist zetten wij ook een stap verder in onze strijd tegen voedselverspilling. Wij geloven in de kracht en noodzaak van goede voeding voor een leefbare wereld. Biologische voeding zit in ons DNA en dat is waarmee we een positieve voedselafdruk in de aarde willen achterlaten. Een afdruk die de aarde respecteert in plaats van uitput. Wij pakken dat moment, iedere dag, met een grote of een kleine stap; we make organic foodprints.
Sinds eind 2018 hebben wij de duurzaamheidscertificering B Corp behaald. Daarmee voldoen wij aan strenge eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Wij vinden een vruchtbare bodem, een gezond ecosysteem en het behoud van biodiversiteit belangrijk, daarom zijn onze producten biologisch. Biologische voeding voldoet aan strenge Europese eisen en wordt geproduceerd in harmonie met de natuur, met liefde voor de aarde en al het leven eromheen.
Waarom voedselverspilling voorkomen zo belangrijk is
Het tegengaan van voedselverspilling is één van de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen om onze planeet te beschermen. Het is schokkend om te bedenken dat bijna 30% van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt om voedsel te produceren dat nooit wordt opgegeten. Daarbij komt nog de verspilling van water, energie, en andere hulpbronnen die nodig zijn om dit voedsel te verbouwen. Door voedselverspilling te halveren, kunnen we de milieubelasting drastisch verminderen.
Onze inzet tegen voedselverspilling
Bij de Smaakspecialist zijn we bewust van de waarde van voedsel. Zo maakt onze eigen chef-kok Marielle wekelijks een gezonde lunch voor ons klaar en weet zij ons te verrassen met gerechten die gemaakt zijn van producten die over zijn, zo wordt er niets verspild. Voedselverspilling is namelijk een groot probleem, zowel in Nederland als wereldwijd. Wist je dat er in Nederland jaarlijks gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon wordt verspild? Dit komt neer op zo’n 590 miljoen kilo voedsel. Deze verspilling heeft enorme impact op het milieu: van de onnodige uitstoot van broeikasgassen tot de verspilling van kostbare hulpbronnen zoals water en energie. Bij de Smaakspecialist voelen wij een diepe verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. Daarom zijn wij trots om samen te werken met Too Good To Go. Dit jaar dragen onze Smaakt en RAW Organic Food producten opnieuw het ‘Kijk, Ruik, Proef’ label, een simpele maar effectieve manier om consumenten eraan te herinneren hun zintuigen te gebruiken voordat ze voedsel weggooien. Want zelfs als de ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) datum is verstreken, kan het product vaak nog veilig en smakelijk zijn.
Doe mee en maak het verschil
Ieder individu kan bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling en iedere kleine stap helpt. Kijk, ruik, en proef voordat je eten weggooit. Gebruik restjes om nieuwe, verrassende gerechten te maken en wees creatief in de keuken. Weeg en meet hoeveelheden af tot passende porties. Plan vooruit op basis van een weekmenu en combineer ingrediënten met elkaar. Samen kunnen we ervoor zorgen dat goed voedsel niet onnodig verloren gaat. Voedselverspilling hoeft niet moeilijk te zijn, sterker nog het kan zelfs heerlijk zijn!
Laten we deze Verspillingsvrije Week gebruiken om bewuster om te gaan met ons voedsel, om zo een positieve impact te maken op de wereld om ons heen. Samen staan we sterker tegen voedselverspilling!
Meer weten of tips ontvangen? Volg onze socials of kijk op samentegenvoedselverspilling.nl en ontdek hoe ook jij een verschil kunt maken.