Samen met The Pollinators zaaien we massaal bloemen voor de bij

SDG 15 Leven op het land

Biologische productie en het behoud van biodiversiteit gaan hand in hand. Gesteund door wetenschappelijk bewijs en erkenning van de VN, draagt biologische landbouw aanzienlijk bij aan de instandhouding van de biodiversiteit. Met het grootschalig produceren en toegankelijk maken van biologische producten is de Smaakspecialist daarom een onderdeel van de oplossing van SDG 15 Leven op het land. Maar er leiden meer wegen naar meer bijen. Daarom heeft de Smaakspecialist zich aangesloten bij de Nationale Zaaicoalitie! Samen met The Pollinators zorgen wij ervoor dat heel Nederland gaat zaaien voor de bijen en andere bestuivers. Op 22 April is het Nationale Zaaidag, en zaaien we samen maar liefst een half miljoen vierkante meter in. Hoe meer bloemen hoe blijer de bij!

Nationale Zaaidag
Rondom de Nationale Zaaidag op 22 april organiseren The Pollinators een zaaicampagne. Zo verdelen ze miljoenen biologische zaden via ruim 1000 voedselbanken voor bijen, zodat heel Nederland op Nationale Zaaidag massaal bloemen kan zaaien voor bijen en andere bestuivende diersoorten. Alle zaden zijn geheel biologisch en bij-vriendelijk geteeld. Het is een wildebloemen-mix verkregen via de Bijenstichting en speciaal geselecteerd om bijen te voeden. Het mengsel is vooral geschikt voor het inzaaien van tuintjes, balkonbakken en boomspiegels.

Partner van de Nationale Zaaicoalitie
De voedselbanken voor bijen worden mede mogelijk gemaakt door ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie vormen, waaronder de Smaakspecialist. In verband met de huidige coronasituatie zal de zaaicampagne iets anders verlopen, waarbij fysiek contact zoveel mogelijk wordt vermeden bij het uitdelen van de zaadjes. Toch heeft de Smaakspecialist besloten om zich als partner aan te sluiten bij dit bij-zondere initiatief, omdat we geloven dat het nog steeds belangrijk is om aandacht te besteden aan biodiversiteit. Misschien is het juist wel een ontzettend mooie gedachte dat iedereen in zijn eigen tuin of balkonbak zijn zaadje bijdraagt en even een moment stilstaat bij het belang van onze prachtige natuur, die zich dankzij deze situatie bijzonder goed kan herstellen.

De Smaakspecialist als voedselbank
Om zo veel mogelijk Nederlanders mee te kunnen laten zaaien, zal ook de Smaakspecialist als voedselbank van biologische zaden dienen. Wil jij ook een zakje bijenzaad bemachtigen? Dat kan op een van onderstaande manieren:

  • Bij elke bestelling die in onze webshop wordt geplaatst vanaf 22 april ontvang je een gratis zakje bij-vriendelijk biologisch bloemzaad. Ga snel naar onze webshop.
  • Vanaf 22 april kun je bij Landgoed Luchtenburg gratis een zakje zaad ophalen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur (Luchtenburgseweg 2, 4858 RJ Ulvenhout AC). Deze zaadjes vind je in een afgesloten bak, rechts bij de ingang van de Smaakspecialist.

 

Lees meer artikelen over SDG 15 Leven op het land:
BIOLOGISCHE LANDBOUW ALS BESCHERMER VAN HET LEVEN OP HET LAND

BIODIVERSITEIT IS EEN ONMISBARE SCHAKEL IN ONZE VOEDSELVOORZIENING
RED DE BIJ, HET KONINKLIJKE GEZICHT VAN BEDREIGDE BIODIVERSITEIT

Fotografie door: Bor van Gool, Jacqueline Bruinsma & Sacha Tijmstra