Duurzaam ondernemen

Elke stap telt

Het moment om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is nu. Het moment voor iedereen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is nu. De Smaakspecialist pakt dat moment, iedere dag, met een grote of een kleine stap; we make organic foodprints. Biologische voeding zit in ons DNA en dat is waarmee we een positieve voedselafdruk in de aarde willen achterlaten. Een afdruk die de aarde respecteert in plaats van uitput.

We use business as a force for good
Op de grote vraagstukken in een wirwar van duurzaamheidsbegrippen is niet zomaar een pasklaar antwoord te geven. De geluiden rondom het leefbaar houden van deze mooie wereld worden gelukkig steeds luider en de antwoorden steeds duidelijker. Van duurzame ontwikkelingsdoelen vanuit de VN tot het nationaal klimaatakkoord vanuit de overheid.

Als antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen zet de Smaakspecialist als gecertificeerde B Corp haar business in als kracht om goed te doen, waarbij geld ons middel is en geen doel. Het onlosmakelijk aan elkaar verbinden van impact en business is wat ons drijft en wat blijft. Sterker nog, het versterkt elkaar en brengt een leefbare wereld elke dag weer wat dichterbij.

Grafische tekening van organic food prints

Duurzaam ondernemen

De kern van onze onderneming is het ontwikkelen, produceren en distribueren van verantwoord en lekker biologisch eten, met aandacht en liefde voor mens, dier en natuur. Natuurlijk met onze biologische producten in de supermarkt, grotendeels onder onze eigen merken zoals Smaakt, BioToday, RAW Organic Food en Goodbugs. Maar ook door het dagelijks inspireren van mensen via onze impact projecten.

Voor een leefbare wereld
Duurzaamheid is een mindset, niet zomaar een paragraaf in een missiestatement. Met andere woorden, we doen wat we zeggen. Dat wordt onderschreven door het feit dat de Smaakspecialist in 2018 met succes het B Corp duurzaamheidscertificaat heeft behaald. Daarmee voldoet de Smaakspecialist aan strenge eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Ook kunnen we met trots vaststellen dat we met onze inspanningen bijdragen aan 8 van de duurzame ontwikkelingsdoelen die opgesteld zijn vanuit de Verenigde Naties, die tevens een inspiratiebron voor ons zijn. Natuurlijk doen we dit alles niet alleen, maar in samenwerking met onze partners.

Sustainable Development Goals

Duurzame ontwikkelingsdoelen vanuit de VN

Hoe wil jij dat de wereld eruitziet in 2030? Vanuit die gedachte is er door de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen, bestaande uit zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) om de wereld tot een betere plek te maken. Zowel bedrijven als overheden, kennisinstellingen én burgers zullen zich moeten inzetten om de doelen in 2030 te behalen. De Smaakspecialist kan met trots vaststellen dat we maar liefst aan 8 van deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen bijdragen.

Lees meer

B Corp

Duurzaamheidscertificaat

Eind 2018 heeft de Smaakspecialist haar duurzaamheidscertificering B Corp behaald. Daarmee voldoet de Smaakspecialist aan strenge eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Als gecertificeerd bedrijf werkt de Smaakspecialist met een langetermijnvisie, voortdurend bezig met de verbetering in de waardeketen, het optimaliseren van de bedrijfsimpact en het creëren van goede werkvoorzieningen. Als B Corp bedrijf laten we zien dat impact leidt tot schaalbaarheid, winstgevendheid en positieve verandering.

Lees meer

DUURZAME PRODUCTEN

Goed voor je lijf, goed voor de aarde.

Alle producten van de Smaakspecialist zijn biologisch. Dat betekent dat de voedingsmiddelen onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden worden geproduceerd en dat er aan de producten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Maar we gaan verder dan dat. Zo hebben een groot assortiment aan vegan producten (zowel vers als DKW) en zijn 97% van onze producten vrij van toegevoegde geraffineerde suikers! Daarnaast vormen ook duurzame verpakkingen een belangrijke pijler, waarbij we werken met FSC gekeurd papier en BioBased folie.

Lees meer

Organic Food Helmond

Sociale werkbedrijf

Organic Food Helmond zet zich als sociaal werkbedrijf in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te brengen. In 90% van de gevallen kunnen deze mensen bij externe werkgevers aan de slag. In sommige gevallen is dat wat lastiger, omdat de beperking het niet toelaat en iemand net dat beetje extra begeleiding nodig heeft. Deze groep mensen gaat aan de slag bij het sociaal werkbedrijf om o.a. de voedingsmiddelen van de Smaakspecialist te verpakken. Vanuit de missie om verantwoorde voeding met aandacht voor mens, dier en milieu te produceren was het produceren van de producten bij Organic Food Helmond derhalve een bewuste keuze.

Lees meer

Certificaten & Partners

Samen staan we sterker

We zijn ontzettend trots op de verschillende toonaangevende certificaten en keurmerken, waaronder B Corp, Skal en EKO, die we inmiddels als bedrijf hebben behaald. Het bevestigt dat wat we als team dag in dag uit doen, ook daadwerkelijk goed doen. Onze missie is uiteraard niet alleen intern gericht, maar juist ook op het verbinden van onze kennis, producten en tijd aan partners. Vanuit dit perspectief werken we samen met een aantal inspirerende en duurzame partners zoals MVO Nederland en Nudge, om zo gezamenlijk stappen vooruit te kunnen zetten.

Lees meer