Impact

Elke stap telt

Het moment om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is nu. Het moment voor iedereen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is nu. De Smaakspecialist pakt dat moment, iedere dag, met een grote of een kleine stap; we make organic foodprints. Biologische voeding zit in ons DNA en dat is waarmee we een positieve voedselafdruk in de aarde willen achterlaten. Een afdruk die de aarde respecteert in plaats van uitput.

We use business as a force for good

Op de grote vraagstukken in een wirwar van duurzaamheidsbegrippen is niet zomaar een pasklaar antwoord te geven. De geluiden rondom het leefbaar houden van deze mooie wereld worden gelukkig steeds luider en de antwoorden steeds duidelijker. Van duurzame ontwikkelingsdoelen vanuit de VN tot het nationaal klimaatakkoord vanuit de overheid.

Als antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen zet de Smaakspecialist als gecertificeerde B Corp haar business in als kracht om goed te doen, waarbij geld ons middel is en geen doel. Het onlosmakelijk aan elkaar verbinden van impact en business is wat ons drijft en wat blijft. Sterker nog, het versterkt elkaar en brengt een leefbare wereld elke dag weer wat dichterbij.

Grafische tekening van organic food prints

Hoe maken we impact?

Allereerst doen we dat door het ontwikkelen, produceren en distribueren van verantwoord en lekker biologisch eten, met aandacht en liefde voor mens, dier en natuur. Natuurlijk met onze biologische producten in de supermarkt, grotendeels onder onze eigen merken zoals Smaakt, BioToday, RAW Organic Food en Goodbugs. Maar ook door het dagelijks inspireren van mensen via onze impact projecten.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een mindset, niet zomaar een paragraaf in een missiestatement.

Met andere woorden, we doen wat we zeggen. Dat wordt onderschreven door het feit dat de Smaakspecialist in 2018 met succes het B Corp duurzaamheidscertificaat heeft behaald. Daarmee voldoet de Smaakspecialist aan strenge eisen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. Ook kunnen we met trots vaststellen dat we met onze inspanningen bijdragen  aan 8 van de duurzame ontwikkelingsdoelen die opgesteld zijn vanuit de Verenigde Naties, die tevens een inspiratiebron voor ons zijn. Natuurlijk doen we dit alles niet alleen, maar in samenwerking met onze partners.

Lees meer

Duurzame producten

Goed voor je lijf, goed voor de aarde.

Alle producten van de Smaakspecialist zijn biologisch. Dat betekent dat de voedingsmiddelen onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden worden geproduceerd en dat er aan de producten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Maar we gaan verder dan dat. Zo hebben een groot assortiment aan vegan producten (zowel vers als DKW) en zijn 97% van onze producten vrij van toegevoegde geraffineerde suikers! Daarnaast vormen ook duurzame verpakkingen een belangrijke pijler, waarbij we werken met FSC gekeurd papier en BioBased folie.

Lees meer

Impact projecten

Kennis- en inspiratiedeling

Naast onze producten, willen we ook zo veel mogelijk kennis delen en inspireren op het gebied van verantwoorde voeding. Daarom hebben een drietal impact projecten geïnitieerd. Tijdens een les KidsProef leren basisschoolleerlingen (inmiddels 10.000+ kinderen) alles over gezonde voeding, de recepten op foodplatform Organic Kitchen (dagdagelijks bereik 50.000+) zorgen voor een dagelijkse portie keukeninspiratie, en het pop-up concept Bio Proeflokaal laat mensen (inmiddels 4 edities) letterlijk de wereld van biologische voeding proeven.

Lees meer

Gezond en bewust eten in 2025

Experts aan het woord

Er zijn zoveel ontwikkelingen op het gebied van gezonde, verantwoorde en duurzame voeding. Wat zijn hypes en welke ontwikkelingen zijn blijvend? Welke richting bewegen we op en hoe kunnen we verantwoord eten daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk maken? Wie kan er beter antwoord geven op deze vragen dan experts uit de voedingsbranche. Samen met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër wierp de Smaakspecialist een 360 graden blik op het onderwerp door in gesprek te gaan met o.a. een wetenschapper, een diëtist en een boer.

Lees meer